fbpx

Nu het nieuwe jaar is begonnen, is ook duidelijk welke veranderingen voor het segment huur en verhuur gaan gelden:

  • Liberalisatiegrens stijgt naar € 879,66 wat gelijk staat aan 148 punten
  • Vanaf hoogstwaarschijnlijk 1 juli 2024 verbod op tijdelijke huurcontracten
  • Maximale huurprijsverhoging in 2024 van 5,8% of 5,5%

Hieronder staan ze wat uitgebreider uitgelegd.

  1. Nieuwe Liberalisatiegrens

Per 1 januari 2024 stijgt de liberalisatiegrens voor huurwoningen naar € 879,66, wat overeenkomt met 148 punten. Deze verandering heeft verstrekkende gevolgen voor woningen die voorheen als vrijesectorwoningen werden beschouwd met 136 punten. Het vereiste aantal punten stijgt nu naar 148, waardoor er een risico ontstaat dat woningen die voorheen vrijesectorwoningen waren, in het nieuwe jaar mogelijk in de sociale sector belanden.

Het is belangrijk te begrijpen dat deze jaarlijkse stijging losstaat van de Wet betaalbare huur, die ook als doel heeft om de liberalisatiegrens te verhogen. Deze verandering kan een aanzienlijke impact hebben op het beheer van jouw vastgoedportefeuille.

  1. Wet Vaste Huurcontracten

Vanaf het komende voorjaar worden vaste huurcontracten voor onbepaalde tijd de standaard. Voorheen mochten verhuurders contracten aanbieden van maximaal twee jaar, maar vanaf 1 juli 2024 is dit niet meer toegestaan. Ongeveer 60 procent van nieuwe huurcontracten in de particuliere sector is momenteel van tijdelijke aard. Het is van belang te weten dat deze wet alleen van toepassing is op huurcontracten die na 1 juli 2024 worden gesloten. Tijdelijke verhuur blijft echter mogelijk op basis van de Leegstandswet, via doelgroepencontracten of als vakantieverhuur. Deze veranderingen in de wetgeving benadrukken het belang van het begrijpen en navigeren door de dynamiek van de huurmarkt.

  1. Maximale Huurverhoging

In 2024 is de maximale huurprijsverhoging voor de gereguleerde sector 5,8%, terwijl voor vrije sector woningen de maximale huurprijsverhoging 5,5% is. Deze veranderingen zijn gebaseerd op de inflatie en loonontwikkeling. Het is essentieel om deze percentages in overweging te nemen bij het plannen van huuraanpassingen in het komende jaar. Een diepgaande analyse van de markttrends kan je helpen om strategische beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behouden.

Mocht u vragen hebben en willen weten wat de gevolgen kunnen zijn voor uw huurwoning?                      Neem dan contact op met ons kantoor en wij zullen u verder helpen.

Gerelateerde berichten

Wij wensen u hele Fijne Kerstdagen en een goed en gezond Nieuwjaar! Ook in 2024 staan wij weer...

Lees verder

Nieuwe wet “Goed verhuurderschap”

Op 1 juli 2023 is de wet “Goed verhuurderschap” in werking getreden. Deze wet omvat landelijke...

Lees verder

Samenwerking met Tips4Expat

KNAP Makelaardij werkt sinds 2018 samen met Tips4Expat. Samen begeleiden we internationals bij het...

Lees verder